De liefde is een prachtig fenomeen waarbij je je aan het begin nauwelijks kan voorstellen dat het ooit anders zal zijn. Toch hoor ik mensen vaak zeggen dat de liefde over is, de chemie verdwenen of dat de karakters meer blijken te botsen dan gedacht. Daarnaast hebben stellen vaak een verschil in verlangen wat voor moeilijkheden lijkt te zorgen.
Een verschil in seksueel verlangen of een verschil in het verlangen om met je partner te kunnen praten en kwetsbaarheid te tonen. Of verschil in het verlangen om erkenning te krijgen en gezien te worden. Stellen leren langs elkaar heen te leven of zijn volledig op elkaar gericht.
Regelmatig ontstaat er een gemis van verbondenheid. Verliefdheid op een ander, seksuele aantrekkingskracht of vreemdgaan zijn veel voorkomende situaties binnen een langdurige relatie. Daarnaast zorgt de eventuele hectiek van een gezin en het verschil in ideeën en verwachtingen hoe hier mee om te gaan, regelmatig voor spanning in een relatie. Net als het verschil in ideeën over werk en carrière of de eigen ruimte die een partner al dan niet mag nemen. Maar ook de invloed van ex-partners of kinderen (al dan niet uit een eerdere relatie) zorgen regelmatig voor verschillende dilemma’s en zijn van invloed op de relatie. Dergelijke dilemma’s en verschillende verlangens zijn allemaal een logisch verschijnsel van de dynamiek binnen een duurzame relatie. De vraag is echter, hoe ga je om met deze ingewikkeldheden die kunnen zorgen voor persoonlijke onzekerheid en relaties regelmatig onder druk zetten.
Als relatietherapeut help ik stellen deze ingewikkelde knoop van dilemma’s te ontwarren en deze te kunnen zien als een logisch verschijnsel binnen een liefdevolle partnerrelatie. Hierbij staat het ontwikkelen van relationele vaardigheden centraal waardoor de liefde weer de aandacht krijgt die het verdient en ingesleten patronen verlegd kunnen worden.